Sindirim ve Bağırsak Sağlığını Korumanın Yolları
Yemek biter bitmez, atıştırmalıklarla oyunbozanlık yapmak bazı rahatsızlıkları ortaya çıkarabilir. Çoğumuz şişkinlik veya asit reflüsünden rahatsız olur veya düzenli olarak kabız oluruz. Oysa alışkanlıklardaki birkaç değişiklik ile düzenli bir sindirim sistemine sahip olmak mümkün.
Şişkinlik, gaz ve geğirme, gaz sorunu
Milyarlarca bakteri bağırsaklarımızda yaşar ve burada vücudun düzgün çalışması için gerekli işlevleri yerine getirir. Diğer şeylerin yanı sıra sindirime aktif olarak katılırlar. Daha doğrusu, gıdanın sindirim sırasında bakteriler tarafından fermente edilmesiyle gazlar ortaya çıkar. Bunların birikmesi karında şişkinlik hissine neden olur. Bu gazlar aynı zamanda yuttuğumuz havadan ve yiyeceklerin içinde hapsolmuş havadan gelir. Şişkinliğe guruldayan sesler ve kramplar eşlik edebilir. Gaz daha sonra sıklıkla istemsiz olarak ağızdan geğirme şeklinde veya anüs yoluyla şişkinlik şeklinde dışarı atılır.
Bağırsak geçişi yavaşladığında
Kabızlık, sindirim rahatsızlığının bir belirtisidir. Nedeni bağırsak geçişinin çok yavaş olmasıdır.
Mide ekşimesi, asit reflü ve yaygın rahatsızlıklar
Mide yanması, midede ekşi bir his oluşmasına neden olur. Midenin aşırı asidik olması veya mideyi kaplayan mukozanın hasar görmesi nedeniyle oluşurlar. Asit reflü ise midedeki asidik içeriğin yemek borusuna yükselmesine karşılık gelir. Yemeklerden sonra ortaya çıkan yanıklar ve asit reflü, kötü beslenme alışkanlıklarından kaynaklanabileceği gibi aşırı kilodan da kaynaklanabilir. Aynı nedenlerden dolayı hamile kadınlar da sıklıkla bu tür rahatsızlıkları yaşar.
Gazlı ve yağlı yiyeceklerden kurtulun
Şişkinliğe yatkınsanız, bazı gıdaların fermantasyonu teşvik ettiğini ve bunun sonucunda sindirim sisteminde gaz üretiminin arttığını unutmayın. Bunlara lahana, soğan, biber, kurutulmuş sebzeler dahildir. Ayrıca çiğ sebze tüketmekten de kaçının: Çiğ diyet lifi, fermantasyon yoluyla gaz oluşumunu hızlandırır. Bağırsak florasını tahriş etmeyen ve aynı zamanda geçişi uyaran çözünür lif açısından zengin, pişmiş havuç, pancar, enginar ve yeşil fasulyeyi tercih edin. Ayrıca mide içeriğinin tahliyesini geciktirdiği için pişmiş ve kızartılmış yağlar, soğuk etler, yağlı et ve balıkları da yasaklayın. Çok baharatlı yiyecekler mide yanmasını daha da kötüleştirir.
Günde en az 1,5 L su içmek, özellikle sindirim rahatsızlığınız varsa, sağduyulu bir öneridir. Yeterince sıvı alımı, bağırsak geçişini teşvik etmek ve kabızlık sorunlarını önlemek için çok önemlidir. Midenize gereksiz yere aşırı yüklenmemek için yemek sırasında değil, yemek dışında içme alışkanlığı edinin. Çok fazla hava yutmamak için şişe yerine bardaktan içirin.
Acele etmeyin
Çoğu zaman çok hızlı ve stres altında yemek yeme eğilimindeyiz. Sonuç olarak daha fazla yeriz çünkü ancak yirmi dakika sonra tokluk hissi ortaya çıkar. Sindirim sistemimiz gereksiz yere fazla çalışır. Altın kural: Yavaş yiyin! Küçük lokmalar alın ve yiyecekleri uygun şekilde çiğneyin. Sindirim aslında tükürük sayesinde çiğneme anında başlar.
Diğer iyi refleksler
Yemeğin dışında, daha iyi sindirmek için yapılması gereken başka küçük eylemler de var. Yatmadan hemen önce yemek yemekten kaçının. Çok dar giysilerden kaçının çünkü bu yalnızca sindirim rahatsızlığını ve asit reflü sorunlarını artırır.
İyi sindirim için bitkiler
Ananas ve içindeki bromelain iyi sindirime destek etkileriyle bilinir. Her ikisi de sindirim yavaşlamasına ve bağırsak fermantasyonuna karşı savaşmaya yardımcı olur. Fesleğen de aynı şekilde mükemmel bir sindirim toniğidir. Kimyon, kişniş ya da kimyon gibi bazı bitkiler de sindirim bozukluklarını yatıştırır. Özellikle Arkopharma Ananas sadece hafiflemeyi değil, karaciğerdeki toksinlerin ve yağların atılmasını da teşvik eder ve sindirimi kolaylaştırır.
Biliyor musun?
Sindirim rahatsızlıkları ve geçiş sorunları genellikle ciddi değildir. Vakaların büyük çoğunluğunda, alışkanlıklarımızda yapacağımız birkaç değişiklikle bu sorunlar çözülebilir. Öte yandan, hiçbir şey yardımcı olmazsa doktorunuza danışın. Kalıcı gastrointestinal rahatsızlığın başka bir nedeni olabilir. Check-up yaptırmak, doğru bir şekilde tanımlanmasını ve tedavi edilmesini sağlayacaktır.